Tunneälykäs lähijohtaja mahdollistaa tiimin onnistumisen

”Tunnekyvykkyys on metakyky, josta riippuu muiden kykyjen, esimerkiksi pelkän älyn tehokas käyttö. Tutkimuksin on todettu, että kaikilla aloilla tunneälytaidot ovat vähintään kaksi kertaa puhtaasti älyllisiä kykyjä tärkeämpiä. Huippuosaamisen tasolla menestyminen riippuu lähes kokonaan tunneälystä.” -Tia Isokorpi 2003, mukaellen Goleman

Moderni, positiiviseen psykologiaan perustuva, johtajuus korostaa myönteisten tunteiden vahvistamisen ja vahvuuksien huomioimisen merkitystä. Näillä on tiimin lisääntyneen hyvinvoinnin ohella todistettu olevan myös tehokkuutta, kannattavuutta ja myönteistä ilmapiiriä vahvistavia vaikutuksia.

Tunneäly on kykyä havaita ja ymmärtää sekä omia että muiden tunteita ja ottaa tunteista oppia ajatteluun ja toimintaan. Välittävä, empaattinen, epäonnistumiset hyväksyvä ja työntekijöitä arvostava tunneälykäs lähijohtaja toimii avoimesti ja rehellisesti. Hän luo ympärilleen keskustelevaa, luottamuksellista ja turvallista yhteishenkeä, mikä auttaa tiimiä iloitsemaan ja onnistumaan yhdessä. Tunneälytaidot korostuvat erityisesti muutos- ja painetilanteissa.

Johtaminen lähtee sisältä ulos

Itsetuntemus on johtamisen ydintaito, johon tunneälykkyys perustuu. Mitä paremmin tunnet itsesi, oletuksesi, asenteesi ja ennakkoluulosi ja olet tietoinen omista tunteistasi, sitä helpompi sinun on ymmärtää muiden toimintaa. Itsetuntemus auttaa lähijohtajaa sopeuttamaan omaa toimintaansa ja toimimaan luontevasti eri rooleissa tilanteiden vaatimalla tavalla. Joskus on oltava päättäväinen, joskus herkkä ja haavoittuvainen. Taitoa on myös siirtyä tietämisen tilasta tietämättömyyden tilaan.

Ajoittain on hyvä pysähtyä miettimään omaa ihmiskuvaa. Uskonko hyvään ihmisessä ja siihen, että hän oppii ja yrittää tehdä parhaansa vai onko ihminen mielestäni lähtökohtaisesti laiska, passiivinen ja heikosti oppiva? Ihmiskuva vaikuttaa tapaan toimia lähijohtajana. Sitä mitä lähijohtaja näkee, sitä organisaatio saa. Ihmiskuva on sama kuin työntekijäkuva.

Rohkeus kohdata vaikeat tunteet tuottaa onnistumisia

Kohtaamalla rohkeammin työelämän ristiriidat voimme nousta uudelle tasolle niin ihmisten hyvinvoinnissa kuin yritysten tuottavuudessa (Camilla Tuominen 2020).

Kyky käsitellä ristiriitoja luo turvallisuutta tiimiin. Lähijohtajan tunneälykkyys vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten työyhteisön ristiriitoja ja haastavia tilanteita otetaan puheeksi ja käsitellään. Jos lähijohtaja uskaltaa rohkeasti kohdata omat ja muiden tunteet haastavissa tilanteissa, kykenee hän havaitsemaan ongelmat jo varhaisessa vaiheessa. Varhainen välittäminen ja puheeksi ottaminen toimii esimerkkinä tiimille ja auttaa myös tiimiläisiä kohtaamaan yhteisön erilaiset tunteet. Kun työntekijä saa olla haavoittuva eikä hänen tarvitse pelätä epäonnistumisia, lisää tämä yhteenkuuluvuuden, tasapuolisuuden ja oikeudenmukaisuuden tunnetta tiimissä. Turvallisessa ympäristössä lisääntyy myös luovuus ja rohkeus kokeilla hulluimpiakin ideoita. Myönteinen kannustava ja avoin ilmapiiri mahdollistaa yhdessä onnistumisen.

Pohdittavaa lähijohtajalle:

  • Miten hyvin tunnen työntekijäni? Kuinka kiinnostunut olen heistä?
  • Kuinka paljon aikaa varaan arjessa lähijohtajana toimimiseen?
  • Kykenenkö kohtaamaan työntekijät aidosti ilman omia ennakko-oletuksia?
  • Miten hyvin tunnistan tunteita? Ymmärränkö niiden vaikutuksen omaan ja tiimin toimintaan?
  • Kuinka vaikeaksi koen haastaviin tilanteisiin puuttumisen? Miten voin helpottaa sitä?
     

Haluatko oppia lisää tunneälykkäästä johtamisesta? Tutustu Vastuuta, valmenna, välitä! Tunneälykäs lähijohtaja -valmennusohjelmaamme ja tule mukaan kehittymään!

 

kirjoittajan kuva

Miia Tanskanen

”Pehmeillä arvoilla tehdään kannattavaa bisnestä.”

Miia on johtamisen, vuorovaikutuksen ja viestinnän ammattilainen, joka vannoo elinikäisen oppimisen ja jatkuvan kehityksen nimeen. Miia uskoo, että menestyvän liiketoiminnan keskiössä ovat ihmiset. Aidoilla kohtaamisilla, valmentavalla johtamisella ja hyvällä vuorovaikutuksella sekä luottamuksen ja arvostuksen ilmapiirillä rakennetaan hyvinvoivia työyhteisöjä ja mahdollistetaan muutos.  

Puhelinnumero
+358 45 131 0910

Sähköposti
miia.tanskanen@staraconsulting.fi

Ota yhteyttä!

Voit pyytää lisätietoja palveluistamme lomakkeen kautta. Jätäthän myös yhteystietosi, niin olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian. Löydät rekisteriselosteemme täältä.

 

Käytämme sivustolla evästeitä ja selaimen tietoja. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt näiden käytön. Lisätietoja