Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteeri Ulla Järvi sukelsi kokeilemalla kehittämisen maailmaan mieli avoinna.
Ulla Järvi aloitti Innovaattorin valmennusohjelman keväällä 2020 juuri, kun koronarajoitukset alkoivat vaikuttaa arkeen. Ryhmä ehti kokoontua lähitapaamiseen lopulta vain kerran kesällä. Muut tapaamiset järjestettiin verkossa.
– Lähdin mukaan uteliaana, koska uusien asioiden ja toimintamuotojen innovoiminen on keskeisiä työtehtäviäni. Akateemisista opinnoista ja toimittajan työkokemuksesta huolimatta minulla ei ollut takanani opintoja tuotekehityksestä tai markkinoinnista. Kaipasin siis ihan teoreettistakin tietopohjaa, Ulla kertoo.
Kattava läpileikkaus ketterään kehittämiseen
Innovaattorin valmennusohjelma tukee vahvasti osallistujien henkilökohtaista työhön liittyvää kehittämisprojektia. Ulla valitsi työnsä painopisteiksi brändin rakentamisen ja palvelumuotoilun tuotekehityksessä. Kehittämistyönsä hän teki Suomen tiedetoimittajain liiton koulutustoiminnan kehittämisestä. Monelle osallistujalle Innovaattorin valmennusohjelma toimiikin mainiona käytännönläheisenä läpileikkauksena ketterään kehittämiseen.
– Valmennuspäivissä kehittämisprosessin teoriaa ja käytännön toimia käytiin läpi moneen otteeseen ja useista eri tulokulmista, Ulla sanoo.
Paljon työkaluja arkeen
Varsinkin palvelumuotoilu erilaisine työkaluineen hahmottui valmennuksen aikana selkeästi. Kehittämistyönsä aikana Ulla hyödynsi palvelumuotoilun työkaluja muun muassa osallistamalla tiedetoimittajain liiton hallitusta tekemään käyttäjäpersoonan ja empatiakartan, joiden avulla sanoitettiin liiton koulutustoiminnan muutostarpeita käyttäjälähtöisesti.
Brändin rakennuksen osalta kehittämistyö on etenemässä tiedetoimittajain liiton verkkosivuston ja Tiedetoimittaja-lehden ulkoasun uudistukseen. Työn apuna Ulla hyödynsi valmennusryhmältä saamaansa palautetta nykyisistä verkkosivuista ja brändistä. Proaktiivisen kehittämisen tuloksena on syntynyt toiminnan vuodenkiertoa kuvaava vuosipuu sekä hallituksen kanssa yhteistyönä kirjoitettu johtosääntö.
Korvaamaton ryhmän tuki
Ryhmältä saatava palaute on osoittautunut yhdeksi valmennuksen arvokkaimmista asioista. Verkkototeutuksissa vuorovaikutus on erilaista kuin lähitoteutuksissa, mutta ryhmätöihin päästään silti.
– Ryhmäläisiin tutustuminen verkossa oli varmasti erilaista kuin lähitoteutuksena. Ryhmätöissä tutustui muihin, mutta spontaani jutustelu jäi väliin, kun yhteisiä taukoja ei ollut. Päivät olivat intensiivisiä ja kuluivat vikkelästi, Ulla pohtii.
Ulla kokee ryhmältä saadun tuen ja palautteen olleen todella hyödyllistä, sillä porukkaa osallistettiin keskustelemaan jokaisen kehittämistyöstä. Erilaisuus toi kiinnostavuutta, kun eri aloilta tulleiden ihmisten osaamista hyödynnettiin monipuolisesti. Myös valmentajat saavat kiitosta.
– Valmentajien osaaminen korostuu verkkototeutuksissa. Asiantuntemus näkyi sekä asiasisällössä että keskustelujen ylläpitämisessä. Valmentajat onnistuivat luomaan tapaamisiin innostuneen ilmapiirin, jossa ryhmän dynamiikka kehittyi välittömäksi, luonnehtii Ulla.
Aidosti työelämälähtöinen toimintatapa
Ulla työskentelee pääosin yksin. Tuotekehityksen erikoisammattitutkinnon suorittaminen oli hänelle osa henkilökohtaista työssäoppimisen prosessia, jossa sai olla säännöllisesti tekemisissä muiden kanssa.
– Sovelsin yritystoimintaan suunnattua materiaalia järjestön johtamiseen ja kehittämiseen ja se toimi siihenkin. Verkkototeutukseen osallistuminen opetti myös, miten itse voin järjestää etätapaamisia ja koulutuksia, Ulla kiittelee.
Hän on tyytyväinen siihen, miten Innovaattorin valmennusohjelma vastasi kuvaustaan:
– Teorian määrä oli riittävä ja se tuki käytännön kehittämistyön tekemistä. Valmennuksessa toteutui aidosti se, ettei tapaamisten välillä pitänyt tehdä erillisiä isoja tehtäviä, vaan riitti, että valmistautui lähipäiviin tutustumalla ennakkomateriaaleihin. Valmennus oli mitoitettu työelämässä mukana olevalle sopivaksi.
Jutun kuvat: Mikko Käkelä
#asiakastarina #innovaattorin valmennusohjelma #innovointi #kehittäminen #kehittämisvalmennus